Gratulálhatok az utolsó helyedhez??

Az elmúlt hetekben feltettem több különböző közegben is azt a kérdést, hogy "Mivel kellene többet foglalkoznod?".

Fehérholló-kivételeket leszámítva csupa olyan reakció érkezett, hogy

✏️magammal, kikapcsol(ód)ással, az engem valóban szolgáló fontos dolgokkal, pihenéssel, önfejlesztéssel, sportolással, a szeretteimmel, töltődéssel.✏️

Erre számítottam, de egy kupacban látni/hallani több tucat ugyanilyen választ először sikeres vállalkozóktól, majd mindenféle kiegyensúlyozottnak tűnő embertől, fiatal független felnőttől, NEMkisbabás szülőktől mégis sokkoló volt.

Mindenkinek egyértelmű, hogy többet kellene foglalkoznia magával, és közben az is ugyanilyen triviális, hogy nem teszi.

❓⁉️

Akikkel a Közgázon együtt okosodtunk?, azoknak az egyik legelső alapinfó volt mikroökonómiából, hogy az ember racionális lény, olyan döntéseket hoz, amik számára a legnagyobb hasznot jelentik.

Ilyen hasznosság-alapú döntésekre azért vagyunk képesek, mert pontosan ismerjük a saját szükségleteinket, preferenciáinkat, hogy az egyes lehetőségeket képesek legyünk rangsorolni. ?

AHA, PERSZE. ?

Az egyetemen az ezután következő tantárgyak persze már árnyalták ezt a képet, megtanultuk, hogy ezeket az elveket mi minden viszi be a málnásba. ? Mégis sokan azt hiszik, hogy ők rettentő logikusan működnek.

Mi történik a valóságban?

A sürgős-fontos mátrixban eltévedve rendületlenül vágjuk a fát a "sürgős" erdőben.

A fontos dolgok fel vannak írva valahová, mindig megígérjük magunknak, hogy foglalkozunk velük nemsoká: év végén, év elején, nyáron, az őszi szünet után, amikor a gyerek végre ovis lesz, amikor megkaptuk a bónuszt, amikor túl leszek a valamiakármin és fellélegezhetek, projektzárás után.

⏳MAJD.

Ismerős?

Az operatív teendők elviszik a fókuszt... Mára már a tündérmese kategóriájába esik az, hogy újratöltődj, kikapcsolj, saját testi és mentális egészségeddel foglalkozz, a szeretteidre figyelj.

Mert ez nem fontos. ?

Nyilván megvan a magadhoz való eszed, hiszen felneveltél két gyereket / van egy menő céged / osztályvezető vagy / írtál egy könyvet / éltél egyedül külföldön / repülőt vezetsz / a púpos kaméleonok idegrendszeri működését tanulmányozod / mittudomén.

Tehát akkor nyilván nem vagy a saját magad ellensége, és tudod, hogy mi a fontos számodra.

Tehát elhihetem Neked, hogy amivel most nem foglalkozol, az egy tudatos döntés.

Tehát azért nem foglalkozol magaddal, mert a költség-haszon elemzésed alapján minden más fontosabb, mint a Te jólléted. Te vagy az utolsó a saját preferencia-rendszeredben.

❓ Ezzel vajon egyetért a 80 éves önmagad?

❓ Egyetért a 3 év múlvai éned, amikor a kiégésből, netán egészségi lerobbanásból próbálnak az orvosok és pszichológusok újra összelegózni Téged?

❓ Egyetért MOST a párod, gyerekeid, szeretteid?

...❓ Valójában Te sem értesz egyet, csak folyton "épp így alakul ez az időszak"?

Az agyaddal egy darabig elhitetheted, hogy már csak ezt vagy azt kell kibírni és utána lassítasz, de a lelkedet és a testedet nem tudod ezzel sokáig ámítani.

Jelezni fogják, hogy ÁLLJ.✋

Ha már a tested jelez a maga nyers és kíméletlen módján, vagy a lelked borul meg annyira, hogy a lelkes és motivált éned helyett csak fásultság marad, azt már nagyon nehéz visszafordítani.

Sokszor az a cél is a kiégésed áldozata lesz, aminek az érdekében az egész hajtást csinálod. Jó kis ellentmondás...↔️

És persze megsínylik az emberi kapcsolataid, a családod. ?

Ne juss el idáig!

Olyan nincs, hogy SEMMILYEN lehetőséged nincs.✨

Azért nem mondok példákat a magadra figyelésre a sok munka között, mert mindenkinek más lenne a segítség és mások a körülményei is, egy-egy példára könnyű azt válaszolni, hogy márpedig neked erre a konkrét dologra tuti nincs időd, vagy az rajtad nem segít.

De az esetek nagy részében nem is arról van szó, hogy nem tudod beletuszkolni azt az időt a naptáradba, amit az akksid visszatöltése igényel.

Hanem egyszerűen ottmarad a szavak szintjén az, hogy "többet kéne foglalkoznom magammal", és bele se gondolsz, hogy mit okozol most magadnak... emiatt valójában meg se próbálsz változtatni. ?‍♂️

Mantrázod magadnak az épp-nagyon-sűrű-de-mindjárt-jobb-lesz magyarázkodást, és igyekszel nem észrevenni, hogy négy éve ezt mondogatod.⏰

Kérlek, állj meg, és vedd észre, hogy ha így folytatod a karriered, a családod, vállalkozásod miatt, akkor a nem is olyan távoli jövőben az életkedvednek, a céljaidnak, a családod egyensúlyának is annyi.

A könyökömön jönnek ki az autós hasonlatok, de üres tankkal tényleg hiába ütsz be a GPS-be akármilyen vonzó úticélt. ?

Titokban remélem, hogy az utolsó mondatig azért nem jutottál el, mert már a szabadban kocogsz vagy a gyerekeiddel társasozol ??